Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112

RSS

 Valvokaa!
23.11.2019 20:20 | Jarmo Linne

Evankeliumi Matteuksen mukaa, luku 24:

27. Sillä niin kuin salama leimahtaa idässä ja näkyy länteen asti, niin on oleva Ihmisen Pojan tulemus.

28. Missä on raato, sinne kokoontuvat korppikotkat." 

29. Ihmisen Pojan tuleminen

        "Mutta heti noiden päivien ahdistuksen jälkeen aurinko pimenee eikä kuu anna valoaan. Tähdet putoavat taivaalta, ja taivaiden voimat järkkyvät.

30. Silloin taivaalla näkyy Ihmisen Pojan merkki ja kaikki maan sukukunnat vaikeroivat, kun näkevät Ihmisen Pojan tulevan taivaan pilvien päällä suuressa voimassaan ja kirkkaudessaan.

31. Suuren pasuunan soidessa hän lähettää enkelinsä kokoamaan hänen valittunsa neljältä ilmansuunnalta, taivasten ääristä niiden toisiin ääriin asti.

32. Oppikaa viikunapuusta tämä vertaus: kun sen oksa virkoaa ja lehdet puhkeavat, te tiedätte, että kesä on lähellä.

33. Samoin nähdessänne kaiken tämän tietäkää, että se on lähellä, oven edessä.

34. Totisesti minä sanon teille: tämä sukupolvi ei katoa, ennen kuin tämä kaikki tapahtuu.

35. Taivas ja maa katoavat, mutta minun sanani eivät koskaan katoa.

36. Mutta sitä päivää tai hetkeä ei tiedä kukaan, eivät taivaan enkelit eikä Poika, vaan Isä yksin.

37. Niin kuin oli Nooan päivinä, niin on oleva myös Ihmisen Pojan tullessa.

38. Niinä päivinä ennen vedenpaisumusta ihmiset söivät ja joivat, menivät naimisiin ja naittivat tyttäriään, aina siihen päivään asti, jona Nooa meni arkkiin.

39. He eivät aavistaneet mitään, ennen kuin vedenpaisumus tuli ja vei heidät kaikki mukanaan. Näin on myös silloin, kun Ihmisen Poika tulee.

40. Silloin on kaksi miestä pellolla: toinen otetaan, toinen jätetään.

41. Kaksi naista on jauhamassa käsikivillä: toinen otetaan, toinen jätetään.

42. Valvokaa siis, sillä ette tiedä, minä päivänä teidän Herranne tulee.

43. Mutta sen te ymmärrätte, että jos talon isäntä tietäisi, millä yön hetkellä varas tulee, hän valvoisi eikä antaisi murtautua taloonsa.

44. Sen tähden olkaa tekin valmiit, sillä Ihmisen Poika tulee hetkellä, jota ette aavista."

 

(Novum jae jakeelta etenevä kommentaari: Matt. 24:27-44)

27. Kristuksen paluu "(parçsia", ks. j. 3) tulee olemaan näkyvä. Kukaan ei jää siitä epätietoiseksi. Hänen paluunsa riittää todisteeksi. Ei ole kysymys paikallisluontoisesta tapauksesta, se huomataan sekä idässä että lännessä.

28. Kun aika on kypsä. tuomio tulee. Niin kävi Jerusalemissa roomalaisten vallatessa sen. Missä on raatoja, sinne kokoontuu kotkia ja muita haaskalintuja. Jae kävi toteen Jerusalemia hävitettäessä, mutta se toteutuu lopullisesti. kun Jerusalem piiritetään juuri ennen Jeesuksen tulemusta, kun hän astuu Öljymäelle. Vrt. Sak 14:1-5. "Raato (ptèma" sanasta "piptè" 'kaatua', 'pudota') tarkoittaa kaatunutta ruumista, vrt. latinan "cadaver", joka tulee sanasta "cado", kaatua.

29. Ennustus laajenee. Se ei koske enää vain rajoitettua tapahtumaa, esimerkiksi kaupungin valtausta, vaan taivas ja maakin joutuvat liikkeeseen. Vanha maailma häviää antaakseen tilaa uudelle. Voimat, jotka pitävät taivaankappaleita paikoillaan, planeettoja radoillaan, tulevat järkkymään. Maailma kulkee tuhoaan kohti.

30. Koska Kristus ei itse selittänyt, mikä tämä merkki on, on turha yrittää arvata sitä. Joku on sitä mieltä, että Jeesuksen tulemus pilvissä on juuri se merkki. Hän nousi ylös pilven peittäessä hänet opetuslasten näkyvistä (Apt 19-11), ja hän on tuleva takaisin taivaan pilvien päällä (Dan 7:13-14). Nämä ihmiset eivät itke katumuksen vaan epätoivon kyyneliä. "Parkuvat (koptè)", oikeastaan lyövät tuskaisina rintaansa.

31. Muinaisessa Israelissa pasuunat kutsuivat kansan sotaan ja suuriin juhliin tai ilmoittivat uuden kuukauden alkavaksi, 4 Moos 10:1-10; Ps 81:4; Vrt. Jes 27:13. Jumalan pasuuna on mainittu myös 1 Tess 4:16:ssa. Enkelit toteuttavat Jumalan tahdon (13:41). "Neljältä ilmalta", ilmansuunnalta korostaa valittujen kokoamista kaikilta maan kolkilta. On todennäköistä, että kuvaus viittaa pyhien kokoamiseen taivaaseen Kristuksen tullessa takaisin. Eräät kuitenkin uskovat sen viittaavan juutalaisten kokoontumiseen omaan maahansa, mikä on useita kertoja ennustettu Vt:ssa (ks. esim. 5 Moos 30:1-6 ja Jer 23:3-8). Herra karkotti heidät pois, ja hän tuo heidät myös takaisin.

32. Jeesuksen paluun täsmällinen ajankohta ei ole tiedossa (j. 36), mutta on olemassa selviä merkkejä, jotka enteilevät tapahtumaa. Jeesus käytti luonnosta otettua kuvaa. Kukaan ei tarvitse kalenteria huomatakseen kesän saapuneen. Se ilmenee luonnosta. Viikunapuu, jossa hedelmät tulivat ennen lehtiä, oli Israelissa varma kevään merkki.

33. Mainituista merkeistä heidän tulisi ymmärtää, että hetki on pian lähellä. Lähellä, oven edessä - kynnyksellä.

34. Puhetta sukupolvesta on tulkittu usealla eri tavalla. Tavallisimmat tulkinnat ovat seuraavat: a) Jeesus tarkoitti, että se sukupolvi, joka kuuli hänen puhuvan, näkisi Jerusalemin hävityksen, mikä tapahtui 40 vuotta myöhemmin. b) Sana "sukupolvi (genea)" voi tarkoittaa myös kansanheimoa. Se viittaisi tässä Juudan kansaan, joka ei milloinkaan häviä. c) Jeesus tarkoitti juutalaisia, joiden kanssa oli sinä päivänä ollut tekemisissä (21:23 - 23:39). d) Se sukupolvi, joka näkee näiden tapahtumien alun (Luuk 21:30-31), näkee lopunkin, »tämä sukupolvi ei katoa, ennenkuin kaikki tapahtuu», Luuk 21:32.

35.Lopussa taivas ja maa tuhoutuvat, mutta se, mitä Jeesus on sanonut, tulee kestämään ikuisesti. Vrt. 1 Piet 1:24-25.

36. Tiedämme varmasti Jeesuksen tulevan, mutta kukaan ei tiedä, milloin se tapahtuu. Päivä ja hetki on päätetty, mutta ainoastaan Jumala tietää, milloin aika on täyttynyt. Vrt, Apt 1:7. Monissa käännöksissä on ilmaisu »eikä myöskään Poika». Tämä esiintyy monissa vanhoissa käsikirjoituksissa (vrt. Mark 13:32).

37. Nooan ajalle oli leimaa-antavaa kevytmielinen turvallisuuden tunne, ja vääryys sai kokonaan ylivallan. »Maa tuli täyteen väkivaltaa», 1 Moos 6:11. Nooan julistamaa sanomaa eivät hänen aikalaisensa ottaneet vastaan. Kansa pilkkasi häntä ja sanoi hänen puhuvan tyhmyyksiä. Katastrofin merkkejäkään ei ollut näkyvissä. Nooan saarna oli riittävä merkki kansan varoittamiseksi.

"Tulemus (parçsia)". Kaikkialla Ut:ssa, missä tämä kreikan kielen sana esiintyy, se kuvaa fyysistä saapumista ja läsnäoloa.

38. Ihmisten elämäntavassa ei tässä mainita mitään erityistä vikaa, mutta siihen aikaan korostettiin oikeita asioita niin, että siitä oli lopulta seurauksena vääryys. Antauduttiin kokonaan maallisiin asioihin ja unohdettiin hengelliset arvot. Sen ajan ihmiset olivat pahoja, mutta Jeesus ei korosta tässä sitä. Hän viittaa heidän jokapäiväiseen elämäänsä ja vedenpaisumukseen, joka tuli heille täysin yllättäen.

40. Ulkonaisesti näillä kahdella ihmisellä ei ole mitään eroa. Toinen on kuitenkin valmistautunut ottamaan vastaan Jeesuksen. Siksi Jeesus tuleekin noutamaan hänet. Ks. 1 Tess 4:17.

41. Tuuli - tai vesimyllyt kuuluvat paljon myöhempään aikaan. Jeesuksen aikaan jauhettiin käsikivillä. Kaksi suurta kiveä oli asetettu päällekkäin ja päällimmäistä pyöritettiin kahvan avulla. Jauhaminen oli naisten työtä. Raamatussa on lukuisia viittauksia jauhamiseen (ks. esim. Saarn 12:4; Jer 25:10; Ilm 18:22). Työtä tehtiin joko varhain aamulla tai myöhään illalla. Myllynkivet olivat taloudessa niin tärkeät, että niitä ei ollut luvallista ottaa pantiksi, 5 Moos 24:6.

42. "Valvokaa siis" merkitsee, että meidän tulee elää pyhitettyä elämää sitä päivää odotellessa. Meidän tulee olla valmiit, Luuk 12:35. Jeesus ikään kuin käskee alati pitää silmänsä auki voidakseen nähdä merkit ja odottaa sitä päivää. Mutta kaikesta valvomisesta huolimatta yksikään ei tiedä Herran tulemuksen päivää eikä hetkeä. Hänen tulemuksensa päivä luo valoaan kaikkiin meidän muihin päiviimme. Meidän tulee olla aina valmiit sitä varten.

43. Emme voi esittää mitään puolustusta, miksi emme olisi valmiita. Ks. 1 Tess 5:2-4. Yövartioista ks. Matt 14:25.

44. "Olkaa valmiit" ilmaisee saman kuin kehotus »valvokaa». Emme tiedä, milloin Herra tulee, mutta tiedämme hänen tulevan. Vanha rabbiininen sananlasku sanoi: »Kolme asiaa tulee odottamatta: Messias, aarteen löytyminen ja skorpioni.» Sana "sentähden" varoittaa meitä toistamasta edellisessä jakeessa mainittua virhettä. Jos uskomme Jeesuksen tulemukseen, meidän on myös elettävä sen mukaisesti. "Tekin" viittaa juuri mainittuun perheenisäntään. Hänen laillaan myös Kristusta odottavan uskovan tulee valvoa. Koko yö on valvottava. Valvomisen ollessa kysymyksessä on perustavan tärkeätä, että pysytään joka hetki valveilla.

45. Tässä on ensimmäinen Jeesuksen paluuseen valmistautumista koskeva vertaus. Se on kohdistettu erityisesti papeille ja saarnaajille, jotka ovat vastuussa ihmisten hengellisestä ravitsemisesta. Luuk 12:41:n mukaan Jeesus esitti tämän vertauksen vastaukseksi Pietarin kysymykseen, tarkoittiko hän opetuslapsia sanoessaan, että perheenisäntä valvoisi, jos tietäisi, milloin varas tulee.


 - Jarmo Linne | Kommentoi Juhannus vaiko Johannes
21.06.2019 20:10 | Jarmo Linne

 

”Johannes on hänen nimensä”.

 
Jesaja kertoi profetian kautta n. 2700 vuotta sitten Johannes kastajan tulevan julistamaan ilosanomaa Jeesuksesta.
 
Jes. 40:3-8.      Ääni huutaa: - Raivatkaa autiomaahan Herralle tie! Tasoittakaa yli aron valtatie meidän Jumalallemme! Täyttykööt notkot, alentukoot huiput, mäet madaltukoot, vuorten louhikot tasoittukoot! Herran kunnia ilmestyy, kaikki saavat sen nähdä. Näin on Herra puhunut.
Ääni sanoo: - Julista! Ja minä kysyn: - Mitä minun pitää julistaa? - Ihminen on kuin ruoho, ihmisen kauneus kuin kedon kukka! Ruoho kuivuu, kukka lakastuu, kun Herran henkäys koskettaa sitä. Niin! Ruohoa ovat ihmiset. Ruoho kuivuu, kukka lakastuu, mutta meidän Jumalamme sana pysyy iäti.
 

Johannes Kastaja syntyi n. 2000 vuotta sitten ja hänen syntymäpäiväänsä me saamme juhlia juhannuksena.

 
Mikä olikaan Johanneksen sanoma?
 
Markuksen evankeliumin alussa kerrotaan asiasta seuraavasti:
Mark. 1:1-8.
 
Johannes Kastaja
Ilosanoma Jeesuksesta Kristuksesta, Jumalan Pojasta, lähti liikkeelle näin.
Profeetta Jesajan kirjassa sanotaan:         - Minä lähetän sanansaattajani sinun edelläsi, hän raivaa sinulle tien. Ääni huutaa autiomaassa: "Raivatkaa Herralle tie, tasoittakaa hänelle polut!"
 
Ja näin tapahtui. Johannes Kastaja julisti autiomaassa, että ihmisten tuli kääntyä ja ottaa kaste, jotta synnit annettaisiin heille anteeksi. Hänen luokseen tuli paljon väkeä Jerusalemista ja joka puolelta Juudeaa. He tunnustivat syntinsä, ja Johannes kastoi heidät Jordanissa.
Johanneksella oli yllään kamelinkarvavaate ja vyötäisillään nahkavyö, ja hänen ruokanaan olivat heinäsirkat ja villimehiläisten hunaja. Hän julisti: "Minun jälkeeni tulee minua väkevämpi. Minä en kelpaa edes kumartumaan ja avaamaan hänen kenkiensä nauhoja. Minä olen kastanut teidät vedellä, mutta hän kastaa teidät Pyhällä Hengellä."
 
Voi kun meille riittäisi juhannuksenakin vain kastevesi ja pysyisimme enimmäkseen mantereen puolella. 
  
Siunattua juhannusta!

 - Jarmo Linne | Kommentoi Ilmasto lämpenee
28.02.2019 21:44 | Jarmo Linne

 

Ilmasto lämpenee

- jäät sulavat, merenpinta nousee, alavat maat jäävät veden alle

- köyhät ihmiset köyhtyvät entistä enemmän, kun maaperä kuivuu, eikä anna satoaan

- kuumuus lisääntyy ja moni ihminen nääntyy

- lista on pitkä, eikä sille voida päätepistettä laittaa

 

Mistä tämä johtuu?

Media toistaa: ”syyllinen on ihminen”

- meret ja järvet ovat olleet kaatopaikkoja ja ovat sitä yhä tälläkin hetkellä

- vesissä on elämää, jonka ihminen jollain käsittämättömällä tavalla on ohittanut päätöksissään ja alkanut pilata vesien puhtauden kaatamalla kaikenlaista jätettä vesistöihin

- kaikkein ongelmallisimmat myrkyt ovat aikoinaan päätyneet vesistöihin ja tilanne ei näytä juurikaan muuttuneen

- maaperä on saastunut ihmisen jätöksien seurauksena

- maahan laitetaan edelleen erilaisia maaperää saastuttavia aineita, vaikka asiasta paljon puhutaankin

- voitontavoittelu on monien murheiden perusta – rahaa pitää saada, vaikka elinympäristö saastuisikin

 

Seuraukset ovat synkät!

Oliko tämä tiedossa jo aikaisemmin?

Oli jo 2700 vuotta sitten. Nämä sanat on kirjoitettu silloin meitä varten:

Maa murehtii ja lakastuu, maanpiiri nääntyy ja lakastuu. Kansan ylhäiset nääntyvät maassa.

Maa on saastunut asukkaittensa alla, sillä he ovat rikkoneet lait ja hylänneet käskyt, tehneet tyhjäksi iankaikkisen liiton.

Sen vuoksi kirous kalvaa maata ja sen asukkaat syystään kärsivät. Sen vuoksi maan asukkaat kärventyvät kuumuudesta, ja vain vähän jää ihmisiä jäljelle.

Lue lisää näiltä nettisivuilta: http://www.jesajanprofetia.suntuubi.com


( Päivitetty: 28.02.2019 22:00 )

 - Jarmo Linne | Kommentoi Juhlan viimeinen päivä
01.10.2018 11:40 | Jarmo Linne

Vuonna 2018 lehtimajanjuhlan kahdeksas, eli viimeinen päivä on 1.10.

Johanneksen evankeliumissa, luvussa 7:37-38 on kirjoitettuna:

Elävää vettä

Juhlan viimeisenä suurena päivänä Jeesus seisoi ja huusi sanoen:

"Jos joku janoaa, tulkoon minun luokseni ja juokoon. Joka uskoo minuun sillä tavalla kuin Raamattu sanoo, hänen sisimmästään on juokseva elävän veden virtoja."

Hän sanoi tämän Hengestä, jonka häneen uskovat tulivat saamaan. Henki ei ollut vielä tullut, koska Jeesus ei vielä ollut kirkastettu.

 

(Novum jae jakeelta etenevä kommentaari: Joh. 7:37-38)

37.Kaikki, mitä vanhatestamentilliset juhlat julistivat profeetallisesti, täyttyi Jeesuksessa. Tämä hänen esiintymisensä on voimakkaasti puhutteleva. Lehtimajanjuhlan seitsemänä ensimmäisenä päivänä valkopukuiset papit marssivat kulkueena Siiloan lammikolle. Siitä he ammensivat kultaisiin astioihin vettä, jonka he kantoivat temppeliin ja valelivat sillä polttouhrialttarin laulaen: »Te saatte ilolla ammentaa vettä pelastuksen lähteistä», Jes 12:3. Juhlamenot muistuttivat siitä, miten Jumala antoi kansalleen vettä autiomaassa. Kahdeksantena päivänä, joka oli ylimääräinen juhlapäivä ja jota pidettiin "suurena", ei tällaista veden valelua suoritettu, mikäli tiedämme, ja siihen oli kaksi syytä. Ensinnäkin kansa oli päässyt omaan maahansa eikä ollut enää erämaassa. Toiseksi Messias ei ollut vielä tullut. Silloin, erityisen hyvin valitsemanaan hetkenä, Jeesus seisoi ja "huusi" sanomansa janosta ja elävästä vedestä. Jeesuksen sanojen vaikutus oli varmasti ennenkuulumaton. Ne muistuttavat voimakkaasti hänen sanojaan samarialaiselle naiselle 4:14:ssa.

38.Kutsu koskee kaikkia. Se, joka tulee, ei saa tyydytystä vain itselleen. Hän saa ylitsevuotavasti, ja muutkin saavat siitä siunauksen. Se taas, joka ei halua juoda, ei vahingoita sillä vain itseään. Toisetkin jäävät ilman elävän veden virtoja. "Sisin (koilia)" tarkoittaa yleensä vatsaa, mutta myös sielua, sydäntä, persoonallisuuden ydintä. Jeesuksen sanat ovat täysin sopusoinnussa useiden Vt:n kohtien kanssa, kuten Jes 43:20; 44:3; 58:11; Sak 13:1; 14:8.


 - Jarmo Linne | Kommentoi Väärän ja oikean tien kulkijoita
27.04.2018 15:43 | Jarmo Linne

Paljon kuritusta saanut mies, joka pysyy niskoittelijana,  
muserretaan äkisti, eikä paranemista tapahdu. 
2. Vanhurskaiden enentyessä kansa iloitsee,  
mutta jumalattomien hallitessa kansa huokailee. 
3. Se, joka rakastaa viisautta, on isälleen iloksi,  
mutta porttojen kumppani hävittää omaisuuden. 
4. Oikeudenmukaisuudella kuningas pitää maan kunnossa,  
mutta verojen kiskoja(tai: "lahjusten ottaja") tuhoaa sen. 
5. Mies, joka liehakoi lähimmäistään,  
virittää verkon hänen askeleilleen. 
6. Pahalle miehelle on oma rikos ansaksi,  
mutta vanhurskas saa riemuita ja iloita. 
7. Vanhurskas tuntee vähäosaisten asian,  
mutta jumalaton ei siitä mitään ymmärrä. 
8. Pilkkaajat villitsevät kaupungin,  
mutta viisaat tyynnyttävät vihan. 
9. Kun viisas mies käy oikeutta typerän miehen kanssa,  
tämä räyhää tai nauraa eikä rauhoitu. 
10. Verenhimoiset vihaavat nuhteetonta,  
oikeamielisten henkeä he väijyvät. 
11. Tyhmä purkaa kaiken sisunsa,  
mutta viisas sen viimein tyynnyttää. 
12. Hallitsija, joka kuuntelee valhepuheita,  
saa palvelijoikseen vain jumalattomia. 
13. Köyhä ja hänen sortajansa kohtaavat toisensa;  
kummankin silmille Herra antaa valon. 
14. Jos kuningas tuomitsee vähäosaisia oikein,  
hänen valtaistuimensa on iäti vahva. 
15. Vitsa ja nuhde antavat viisautta,  
mutta kuritta kasvanut poika on äitinsä häpeä. 
16. Kun jumalattomia tulee lisää, rikoksetkin lisääntyvät,  
mutta vanhurskaat saavat nähdä heidän kukistumisensa. 
17. Ojenna poikaasi, niin hän virvoittaa sinua 
ja tarjoaa sielullesi herkkuruokaa. 
18. Kun ei ole näkyä, kansa villiintyy.  
Autuas se, joka ottaa opetuksen varteen! 
19. Sanoista ei palvelija ota ojentuakseen:  
hän kyllä ymmärtää, mutta ei tottele. 
20. Näet miehen, joka puhuu hätiköiden –  
enemmän on toivoa tyhmästä kuin hänestä. 
21. Jos palvelijaansa hemmottelee nuoresta pitäen,  
hänestä tulee lopulta röyhkeä. 
22. Äkkipikainen mies nostaa riidan,  
ja helposti kiivastuva joutuu moniin rikkomuksiin. 
23. Ihmisen alentaa hänen oma ylpeytensä,  
mutta nöyrähenkinen saa kunniaa. 
24. Joka osallistuu varkaan saaliiseen, vihaa itseään;  
hän kuulee vannotuksen, mutta ei ilmaise mitään. 
25. Ihmispelko asettaa ansan,  
mutta Herraan luottava on turvassa. 
26. Hallitsijan suosiota etsivät monet,  
mutta Herralta tulee miehelle oikeus. 
27. Vääryyden mies on vanhurskaille iljetys,  
ja oikean tien kulkija on iljetys jumalattomalle.

Sananlaskut 29


( Päivitetty: 27.04.2018 15:47 )

 - Jarmo Linne | Kommentoi


Meripeto oksentaa Joonan
©2020 sanoma - suntuubi.com